Троен  натиск по българо-турската граница отчита МВР. Редица общини вече

...
Троен  натиск по българо-турската граница отчита МВР. Редица общини вече
Коментари Харесай

Бедствено мигрантско положение: Над 1000 на ден влизат само в Царево

Троен  напън по българо-турската граница регистрира Министерство на вътрешните работи. Редица общини към този момент оповестиха или удължиха бедствено състояние на териториите си.

През лятото потокът е бил по-малък и не е привличал внимание на фона на стотици хиляди туристи, тогава границата са пресичали към 300 мигранти дневно. Сега обаче те към този момент са над 1000 на ден. Според международните медии Турция е строила проведено най-малко 150 хиляди бежанци, които счита да прати в Европа от към 1 млн. на нейна територия. Действията на Анкара са отговор на нападките против нея от страна на шефа на Европейска комисия Урсула декор Лайен и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. По-голямата численост е на границата с Гърция, само че и към нас има значителен напън. По напътствие на българското Министерство на вътрешните работи хванатите се задържат и се изпращат назад към Турция, след което след това тя ни ги връща и всичко се повтаря.

 width=
По този мотив регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова разгласи бедствено състояние в общините Малко Търново, Царево и Средец. В Ямбол и Хасково пък то е удължено. Напомняме, че отчасти бедствено състояние поради мигрантския напън към този момент е оповестено също и в общините Свиленград и Тополовград. За пръв път в района се вкарват сходни ограничения по такава причина.

 width=

" Предвид основаната комплицирана конюнктура, в резултат на засиления миграционен напън и вероятните предпоставки за загуба на човешки животи, обилни вреди на  имуществото на популацията и стопанската система на страната, както и обилни последствия за околната среда в пограничните региони, и на съображение член 3, алинея 1 от Закона за администрацията, по отношение на член 50, алинея 1 от Закона за отбрана при бедствия и взето решение на съвещания на регионалния щаб за осъществяване на бедствения проект за отбрана при бедствия, извършено на 27.09.2022г.

Обявявам бедствено състояние на територията на Малко Търново, Царево и Средец ”, написа в своята заповед Нейкова.
Частичното бедствено състояние за останалите области беше оповестено още на 23 септември и в началото бе за период от една седмица. Целта е по-бързо справяне със незабавните поправки на горските пътища, заяви в Ямбол зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Станимир Станев. По думите му маршрутите в региона на границата са в " безобразно положение ".

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР